Skip to content

Kleurrijk escapisme

November 24, 2008

'The art of Nick Walker' by Kirstin Hanssen for WATCH magazine

'The art of Nick Walker' by Kirstin Hanssen for WATCH magazine

Dromerige, provocerende beelden met een fotorealistisch effect, zo omschrijft auteur Nicholas Ganz in zijn boek ‘Graffiti World’ het werk van Nick Walker (1969). Werk dat ook over de grenzen steeds geliefder wordt. WATCH journalist Kirstin Hanssen kent Walker persoonlijk en maakte dit portret in woord en beeld over de Britse kunstenaar.

Een vriend van mij groeide op in Bristol, de creatieve broedplaats in Engeland en bakermat van muziekbands als Massive Attack en Portishead. Het was diezelfde vriend die me ruim zes jaar geleden voorstelde aan Nick Walker wiens graffitikunst toen nog bij een relatief klein publiek bekend was. Toen ik een Amsterdamse galerie in contact bracht met Nick om een expositie te organiseren, was er nauwelijks animo en klonk ‘nee’ als antwoord. Anno 2008 is dat voor diezelfde galerie absoluut een gemiste kans te noemen. Nick Walker begint de underground namelijk in sneltreinvaart te ontstijgen. In februari verschenen de eerste tekenen op de toen nog subtiel bespoten wand van het succes. Het gerenommeerde Londense veilinghuis Bonhams organiseerde die maand voor het eerst in de Britse geschiedenis een veiling met urban art. Nu is niet iedereen het ermee eens dat wat als straatkunst bedoeld is geveild mag worden, maar die discussie zal ik hier buiten beschouwing laten. De waarde van Nick Walker’s creatie ‘Moona Lisa’ werd vooraf geschat op vier à vijfduizend Britse ponden, maar ging uiteindelijk voor £ 57,000 onder de hamer! Een paar maanden later heeft Nick een solo-expositie bij de Carmichael Gallery in Los Angeles. In amper een weekend is zijn werk volledig uitverkocht. En in april weet hij dit succes in slechts enkele uren te evenaren bij The Black Rat Press Gallery in de Londense wijk Shoreditch. Resultaat: een opbrengst van 1,5 miljoen dollars én een rij van circa honderd fans die meer dan vijfendertig uur in de rij bivakkeerden om een authentieke Nick Walker te kunnen bemachtigen…

Een fragment uit het 5 pagina tellende artikel dat ik schreef voor de najaarseditie van WATCH (ligt nu in de winkel).

Kirstin’s story on British artist Nick Walker, written for Watch magazine, is available for sale to international magazines via The Cover Story.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: