Skip to content

Born to adorn (who isn’t?)

May 23, 2010

Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion, nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op de actuele ontwikkelingen in de design- en/of modewereld. Dit jaar de beurt aan de Amerikaanse Nancy Etcoff, psycholoog aan Harvard University en ‘bekend’ van de VPRO-docu Beperkt Houdbaar.

Tijdens haar lezing Born to adorn; Why we desire, display and design op woensdagavond 26 mei 2010 zal Etcoff spreken over het evolutionaire nut van mode en versiering. Want, zo beweert zij: “Veel intellectuelen willen ons doen geloven dat schoonheid er niet toe doet, maar buiten de wereld van ideeën regeert de schoonheid.” Op zich niets nieuws, lijkt mij, maar ik ben toch nieuwsgierig naar hoe iemand als Etcoff dit aan de hand van voorbeelden onderbouwt.

Nancy Etcoff is gespecialiseerd in het evolutionaire nut van schoonheid en schreef hierover het boek Survival of the Prettiest; The Science of Beauty. “Knappe mensen ondervinden maatschappelijke voordelen en zijn bovendien gelukkiger. Schoonheid is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mode, niet cultureel bepaald. De mens heeft namelijk evolutionair een universele voorkeur ontwikkeld voor bepaalde fysieke eigenschappen,” aldus Etcoff.

In de natuur biedt schoonheid aantoonbaar betere overlevingskansen: de pauw die zijn veren opzet om een vrouwtje het hof te maken of bloemetjes die met hun kleuren bijtjes aantrekken. De mens – de “naakte aap” – is echter, voor zover bekend, de enige soort die bewust bepaalde kleding en extra versieringen draagt om zich mooier en aantrekkelijker te voelen.  Tijdens de Premsela-lezing gaat Nancy Etcoff in op vragen als: Waarom dragen we eigenlijk kleren? Kunnen onze kleren en versieringen ons op een nieuwe manier beschermen, aantrekkelijk maken en communiceren? Kan mode geluk oproepen en symboliseren?

Mode vormt voor mij geen surrogaat voor geluk, maar kan er wel toe bijdragen om mijn geluksgevoel te vergroten. Zeker wanneer dat tot beneden alle peil is gezonken. In die zin is chocolade ook wel een soort mode voor me, al wijk ik nu wel enigszins af. Alhoewel… Premsela linkt eveneens naar het thema Food en laat voor het slotakkoord van de lezing onder de noemer Mooi van Nature food designer Katja Gruijters aan het woord.

Ik zeg: te mooi om te missen die Premsela lezing!

Datum: woensdag 26 mei 2010
Aanvang: 20:00 | Deuren open: 19:00
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen | Mauritskade 63 Amsterdam
Entree: € 10,- / studenten € 5,- | Kaarten aan de deur te koop (of check Ticketservice.nl)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: